luni, 17 aprilie 2017

Descopera Romania: Brasov, inima Transilvaniei

Brașovul este atestat documentar în anul 1234 în Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. În a doua jumătate a secolului al XIV-lea este confirmat drept centru administrativ și eclesiastic al Țării Bârsei (Corona, Kronstadt, Brasso), "oraș liber regal", unul dintre centrele economice și culturale ale Transilvaniei.
Casa Sfatului/ Piața Sfatului
Piața Sfatului este centrul și inima orașului. În jurul acestei piețe se concentrează principalele obiective turistice din Brașov, la care se poate ajunge ușor într-o plimbare de câteva ore.
Casa Sfatului a fost construită inițial ca turn de veghe, iar apoi transformată în Primărie, pe măsură ce orașul s-a dezvoltat. La 23 decembrie 1420 s-a încheiat un acord între Adunarea Districtului Țara Bârsei și breasla blănarilor privind construirea Casei Sfatului. Conform acestui acord reprezentanții breslei blănarilor brașoveni au îngăduit celor nouă comune ale "Provinciei Țara Bârsei" să-și construiască o cameră pentru "acordarea dreptății" și pentru ședințele magistratului. Din cauza invaziei turcești din 1421, a distrugerii în mare parte a orașului, precum și a arestării magistratului orașului, acest proiect va fi amânat. Următoarea mențiune despre Casa Sfatului apare în 1503, când clădirea este menționată sub numele de "Praetorium". Din anul 1950 clădirea găzduiește Muzeul Județean de Istorie.
Casa Mureșenilor a avut inițial destinația de locuință. Aceasta a devenit proprietatea familiei Mureșenilor în urma unei alianțe matrimoniale ca parte a dotei. În această clădire a funcționat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea redacția Gazetei Transilvaniei și tipografia familiei Mureșianu.
Casa Negustorilor a fost construită între 1541-1547 pe cheltuiala Apolloniei Hirscher, văduva judelui primar, Lucas Hirscher, ca promisiune făcută în urma salvării fiicei sale de la moarte. În perioada medievală aici era un loc de desfacere a mărfurilor executate de diferite bresle, în special a cizmarilor și cojocarilor.
Biserica Adormirea Maicii Domnului se află ascunsă într-o curte și nu are fațadă la stradă. După doi ani de la piatra de temelie, în 1896 biserica a fost terminată și este o copie fidelă a bisericii grecești din Viena. La stradă se află casa parohială sub care, printr-un coridor, se ajunge la intrarea bisericii de tip sală.
Piața Sfatului

La câțiva pași de Piața Sfatului se află cel mai reprezentativ monument al orașului: Biserica Neagră.
Veche de peste 500 de ani, Biserica Neagră este cea mai mare biserică gotică din România. Dincolo de pereții înnegriți de fum în urma incendiului din 1689, ocazie cu care numele bisericii Sfânta Maria a fost schimbat în Biserica Neagră se află o orgă cu 4.000 de tuburi, considerată printre cele mai mari orgi din Europa. Pe lângă impresionanta orgă se mai află și colecția de covoare vechi din Asia Mică, fabricate în secolele XVII-XVIII, considerate un adevărat tezaur al bisericii.
Biserica Neagră
Turnul Alb
Turnul Alb a fost construit în secolul XV din piatră și cărămidă, în formă de potcoavă și era locuit de breslașii cositori și arămari, având însă și scop de observație și apărare. Numele turnului i se datorează culorii sale albe (fiind văruit în alb). Flăcările incendiului din 1689 care a mistuit Brașovul nu au cruțat nici acest turn, astfel că în 1723 a fost restaurat pentru prima dată. Turnul Alb este înalt de aproape 20 de metri și prevăzut cu scări, accesul în vârf fiind foarte ușor.
Turnul Negru și-a dobândit astfel numele când un trăsnet l-a lovit și a ars. Astăzi adăpostește o colecție de arme albe și de foc.
Strada Sforii este cunoscută pentru dimensiunile ei minuscule de numai 130 cm lățime şi 83 de metri lungime. A fost special construită ca un coridor pentru pompieri, deşi, circulă legenda conform căreia 2 vecini s-au certat atât de tare, încât nu au mai vrut să aibă perete comun.
Poarta Ecaterinei este situată pe latura de vest a cetății și făcea legătura între ulița Orfanilor și așezarea românească a Scheilor Brașovului. Construită în stil renascentist, în plan pătrat cu turnulețe de pândă la colțuri, poarta era prevăzută cu un pod mobil care asigura trecerea peste șanțul cu apă al cetății.
Piața Sfatului
Poarta Schei
Poarta Schei a fost ridicată în anii 1827-1828 pentru a ușura comunicarea cu cetatea locuitorilor din Scheii Brașovului. Poarta este construită în stil neoclasic, curent dominant în arhitectura Brașovului din acea perioadă. Sub forma unui arc de triumf, poarta este străpunsă de trei intrări, una principală de mari dimensiuni în mijloc și două intrări mai scunde în stânga și în dreapta care sunt destinate pietonilor.
Prima Școală Românească a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1495, deși aici exista anterior o școala mai veche, despre care unii cercetători afirmă că ar data din secolul XII. Astăzi, Prima Școala Românească este un complex muzeal și adăpostește câteva expoziții de mare valoare: "Tiparnița lui Coresi", "Junii din Scheii Brașovului", "Expoziția de carte veche românească", precum și Muzeul Memorial "Tudor Ciortea". 
Reduta. Actuala clădire a fost construită în locul "vechii Redute", care până în anul 1892 a fost utilizată de către brașoveni ca sală de spectacole. Vechea clădire a fost demolată din cauza deteriorării structurii sale de rezistență, iar doi ani mai târziu a fost inaugurată noua clădire a Redutei numită astăzi Centrul Cultural Reduta.
Piața Sfatului
Bastioanele cetății:
Bastionul Țesătorilor
- Bastionul Țesătorilor, ridicat în sec. XV și folosit pe post de turn de apărare este fortificația cea mai bine păstrată și se alfă pe strada G. Coșbuc nr. 9,
- Bastionul Fierarilor se află în colțul de nord-vest al vechii cetăți medievale și găzduiește azi arhiva orașului Brașov,
- Bastionul Graft a fost construit la mijlocul secolului la XVI-lea și avea un dublu rol: asigura legătura dintre oraș și Turnul Alb și întărea apărarea pe latura de nord a orașului. În prezent, în Bastionul Graft se află o secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, cu expoziția "Meșteșugarii din Brașov - apărători ai cetății",
Poarta Ecaterinei
- Bastionul Funarilor (sau Frânghierilor) este primul bastion menționat în documente, la 1416. De formă hexagonală, bastionul avea inițial 10-12 m. în înălțime și era dotat cu guri de tragere pentru piese mobile,
- Bastionul Postăvarilor, situat în colțul de nord-est al cetății Brașov, a fost construit și apărat de breasla aurarilor, între 1450 și 1455. Aceștia l-au înzestrat cu bombarde de la Praga, cu trei tunuri mici și cu 16 archebuze. În 1640, punctul de apărare a fost preluat de către postăvari,
- Bastionul Cojocarilor sau Tăbăcarilor a fost construit în jurul anului 1452 și încredințat spre apărare breslei „tăbăcarilor roșii”. Avea formă de turn semicircular, cu o parte deschisă înspre Bastionul Postăvarilor. La început a avut doar goluri de tragere și guri pentru smoală topită. Arcurile de cărămidă ce se mai văd și astăzi au fost făcute însă mai târziu.
Cetățuia. Construită în vârful unui deal în anul 1395, cetatea a fost una dintre cele mai puternice din Transilvania. Vechea cetate de pe dealul Sf. Martin a fost distrusă în anul 1529. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea cetatea a fost refăcută de către generalul conte Arko, căpătând în mare parte înfățișarea de astăzi. Fortificată din nou în secolul următor și renovată de mai multe ori, cetatea s-a dovedit a fi un adăpost sigur mai ales pe timpul răscoalelor din perioada principelui Rakoczi. Cetatea a avut diverse destinații - închisoare până în 1954, depozit de arhivă (până în 1975), iar după restaurare, în anul 1981 complex turistic.
Cetățuia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentarii: